Geschiedenis

  Wat betekent 1% voor mij?

  Code

  Terug

 

Geschiedenis

1947, Hollister, California:

Een van de eerste motortreffens zal de geschiedenis ingaan als een groot schandaal. Zuipen, racen, stunten, knokken (kortom een gezellig bikerfeestje). De plaatselijke bevolking was zodanig onder de indruk dat het ervaren werd alsof de bikers de gehele stad hadden overgenomen.

Ik geloof dat niet het evenement van groot belang was maar veel meer de media-aandacht. Zowel de plaatselijke als landelijke pers schreef er schande van.

In 1953 verscheen er zelfs een film gebasseerd op dit evenement "The Wild One" met in de hoofdrollen Marlon Brando en Lee Marvin:

             

De film geeft, in mijn visie, goed weer dat het conflict ontstaat door het onbegrip wederzijds. Een schitterende rol van Marlon Brando die als Johnny Strabler uitstraalt dat hij geen verantwoording wenst af te leggen aan de burgerij. Dat hij in zijn beleving van vrijheid verder gaat als anderen. Maar ook de burgers die het niet wensen te accepteren dat de bikers zich anders gedragen als zij graag hadden gezien. De escalatie is dan ook een misverstand dat voortkomt uit het zwijgen van Johnny enerzijds en de overdreven reactie van de burgers anderzijds.

De "American Motorcyclist Association", kortom de AMA genoemd, schreef in een statement over het Hollister-weekend dat men zich niet ongerust behoefde te maken. 99% van de motorrijders zou immers op maandag-morgen, al dan niet keurig in het pak, weer op gaan in de menigte. De AMA noemde deze 99% "law abiding citizens". Dit statement werd door verschillende journalisten overgenomen.

Een aantal bikers, die vonden dat zij daar niet bij hoorden, eigenden zich deze 1% als een compliment toe. Niet alleen "1%er" maar ook begrippen als "outlaw-bikers" en zelfs "bikers" lijken hun roots te hebben in dit roemruchte weekend.

Wat betekent 1% voor mij?

Regels, wetgeving, opvoeding, ervaring, religie, vrienden, familie, etc, etc hebben invloed op je psyche. Iedereen classificeert zichzelf uiteindelijk en voelt verbondenheid met anderen. Alleen de mate waarin je dit naar je omgeving uitstraalt verschilt.

Iedereen heeft zijn bezigheden waarmee men zich het meest op je gemak voelt. Voor de meesten blijven dat hobby’s maar anderen maken daar een levensstijl van.

Voor mij persoonlijk is dat altijd RIJDEN geweest. Er is geen beter gevoel als het asfalt onder je door zien gaan op 2 wielen, de wind in je gezicht, de power tot je beschikking letterlijk in een handomdraai, acceleratie vanuit stilstand, de reuk van je omgeving opsnuiven.  Voor mij is motorrijden het ultieme gevoel van vrijheid.

 

 

Maar als je van je motor afstapt wil je het gevoel vasthouden. Samenzijn met eensgezinden. Zijn en uitstralen wat je bent en voelt. En niet alleen in de weekeinden zoals de meeste motorrijders. 1% betekent misschien wel het meest dat je altijd zo bent en wil zijn. 1% houd niet op na zondagavond. Als de werkweek weer begint. Als iedereen zijn masker opzet, of juist afzet, om je weer als een grijze muis onder de menigte te bewegen.

Ook mijn ervaringen als militair in Libanon hebben een rol gespeeld. Een half jaar met eensgezinden, samen één taak; allemaal in groen; andere kleuren speelden geen rol. Ik let op jouw rug; jij let op mijn rug. Ook onder moeilijke omstandigheden zorg je voor elkaar, ben je er voor elkaar. Dat schept een band, een broederschap. Terug in Nederland is het moeilijk aanpassen. Mensen lijken allemaal met zichzelf bezig. Het enige waar men over lijkt te praten is GTST en wegmisbruikers.  Werkelijke issues worden doodgezwegen of afgedaan met "tja, wat doe je eraan?".

Je omgeving ervaart het alsof je je afzet tegen de maatschappij; zelf heb je het gevoel alsof je omgeving zich afzet tegen jou. Je geeft je mening, ook ongevraagd; je laat je niet zomaar wegzetten als je ergens in geloofd. Men vindt je agressief als je je stem verheft. Men vind je eigenwijs als je ergens voor gaat staan.

Alleen onder elkaar, met andere 1%'ers, wordt je mening gewaardeerd; je eerlijkheid en vastberadenheid op waarde geschat. Je inzet en visie als zinnig gezien.

Door de burgerij worden 1%'ers  vaak als crimineel of asociaal gezien. Het tegendeel is echter voor het overgrote deel waar. Mijn ervaring leert dat de meesten zelfs veel socialer zijn als de gemiddelde burger. 1%'ers zijn opvallend vaak in de zorg- en diensten-sector werkzaam; Geven om hun medemensen en handelen daar ook naar.

 

Code

Inmiddels is 1% uitgegroeid tot veel meer als een afscheiding van een aantal rebelse motorrijders.

1% staat voor een levensstijl waarin de motor en vrijheid centraal staan en een code onder elkaar:

  • Een 1%er beliegt of bedriegt zijn broeders niet.

  • Een 1%er heeft respect voor zijn broeder, zijn familie en zijn eigendommen.

  • Een 1%er staat voor wat hij is en waar hij in geloofd.

  • Een 1%er steunt zijn broeders tegen de buitenwereld (burgers) en help hen waar hij kan.

  • Een 1%er maakt geen misbruik van zijn broeders. Dat doen de burgers al genoeg.

1% is geen club, geen embleem; het is WAT JE BENT!

Terug naar hoofdpagina